Skip to main content

Sommar i Nordkalotten 10 dagar

Det här är en riktig "bucket-list-resa" där vi gör en fantastisk tur runt Nordkalotten, passerar polcirkeln och besöker tre länder. Vi får uppleva den vackra svenska norrländska naturen och tar oss genom finska Lappland och hälsar på tomten. Dessutom kryssar vi med klassiska Hurtigruten i den arktiska arkipelagen och reser på Inlandsbanans räls. Utöver detta får vi en stor dos av lokala kulturupplevelese och historiska besöksmål Låt detta bli din nästa succéresa!

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1: NORRUT

  Färden går norrut till vårt första etappmål - som är Örnsköldsvik. Vi bor på Scandic Örnsköldsvik. Här avslutar vi dagen med en gemensam middag på hotellet.

 • DAG 2: ROVANIEMI

  Efter frukost fortsätter vi vår resa vidare norrut och vi passerar Haparanda vid svenskfinska gränsen. Nästa stora sevärdhet är Kukkulaforsen i Torne älv vars berömda sikfiske har anor från medeltiden. Därefter passerar vi gränsen till Finland och åker mot Rovaniemi. Vi bor på Scandic Pohjanhovi, och här ska vi bo i två nätter. På kvällarna äter vi en gemensam middag på hotellet.

 • DAG 3: BESÖK HOS TOMTEN

  Idag vaknar vi upp i Lapplands okrönta huvudstad, Här kan vi uppleva den fantastiska midnattssolen under sommaren, hoppa över polcirkeln och framför allt hälsa på hos tomten. Så denna förmiddag gör vi först en guidad stadsrundtur, följt av ett besök i Santa Claus Village för vi får ett Arctic Circle Crossing Certificate. Eftermiddagen är fri att spendera på egen hand.

 • DAG 4: KIRKENES

  Efter frukost åker vi nu genom den finska lappländska vildmarken för att nå Kirkenes. På vår väg via Sodankylä, Saariselkä och Enare får vi bl.a uppleva ett lågfjällsområde med fantastisk natur och vi passerar samiska hembygder innan nästa gräns korsas, den mot Norge. Vi checkar in på vårt hotell för natten som är Scandic Kirkenes och avslutar kvällen med en gemensam middag.

 • Dag 5 & 6: HURTIGRUTEN KIRKENES-TROMSÖ

  Vi startar dagen med frukost, innan vi äntrar Hurtigrutens fartyg och vänder söderut har vi en förmiddag i arktiska Kirkenes, staden med spännande gränslandshistoria. Hurtigruten avgår strax före lunch och under eftermiddagen stannar vi till i bl.a Vardö, hamnen med den stjärnformade fästningen som byggdes 1737. Under kvällen passeras Båtsfjord och Berlevåg och har vi tur kan vi i midnattssolsljuset skymta både Tanahorn och Kjölnes fyr blinka över Barents hav. På kvällen äter vi en gemensam middag ombord.

  Under resans sjätte dag får vi verkligen chansen att uppleva den nordnorska kusten från relingen. Honningsvåg och Havöysund passeras resan under den tidiga morgonen innan vi gör ett längre stopp i Hammerfest, den nordligaste staden innan Longuearbyen på Svalbard tog över. Här kan vi t.ex besöka den världsberömda och Unesco-skyddade Meridianpelaren, handla souvenirer på Isbjörnsklubben eller ta en promenad till utkiksplatsen Salen. Vi kryssar vidare med fjälltopparna som kuliss samtidigt som vi avnjuter en god middag ombord. Strax före midnatt ankommer vi Tromsö. Vi checkar in på vårt hotell som är Scandic Ishavshotellet, här ska vi bo två nätter.

  För den som är väldigt morgonpigg kan den som vill, utan extra kostnad delta i Hurtigrutens bussutflykt till Nordkap dag 2. Tillsammans med derass guide lämnar man Honningsvåg kl 06.30 för att njuta av frukosten i Nordkappshallen "på toppen av Europa" Efteråt kör bussen längs den majestätiska Porsangerfjorden och ca kl. 11.30 kliver vi ombord igen i Hammerfest. På denna tur rekommenderas bekväma skor samt varma och vindtäta kläder.

 • DAG 7: TROMSÖ MED ISHAVSKATEDRALEN

  Vi vaknar idag upp i Arktis huvudstad, vi startar daen med en frukost innan det är dax för en guidad stadsrundtur där vi bl.a besöker den välkända och mycket sevärda Ishavskatedralen. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg och för kvällen kan vi rekommendera ett besök på Tromsös äldsta pub Ölhallen som frivs av Mack, världens nordligaste bryggeri. Vi äter middag på hotellet.

 • DAG 8: GÄLLIVARE

  Efter frukost är det nu dags att styra kosan mot Sverige. På vägen mot Gällivare gör vi ett stopp i Karesuando, beläget vid Muonioälven på gränsen mot Finland. Här verkade väckelsepredikanten och botanikern Lars Levi Laestadius och hans pörte (hem) går att besöka. Vi passerar Vittangi som ligger vackert där Torne och Vittangi älvar möts och kommer sedan till vårt hotell i Gällivare. Vi bor på Grand Hotel Lapland och vi avslutar kvällen med en gemensam middag.

 • DAG 9: INLANDSBANAN GÄLLIVARE-ARVIDSJAUR

  Efter frukost är då så dags att idag färdas på räls. Vi njuter av en trivsam tågresa med den klassiska och välkända Inlandsbanan. Den bjuder på fina naturupplevelse, historiska platser, pittoreska samhällen och vacker kulturbygd med samiska inslag. Vi åker från Gällivare till Arvidsjaur och tåget gör bl.a ett kortare stopp vid stationen som heter Geografiska polcirkeln. I Arvidsjaur kliver vi på vår buss igen och stannar till strax utanför staden i lilla Gallejaur. Det är en mer eller mindre intakt by med nio timmrade gårdar från 1800-talet och här känns det som om tiden har stannat. Vi visas runt av en guide i ca en timme och reser sedan vidare mot Umeå. Vi bor sista natten på Scandic Plaza och avslutar kvällen med en gemensam middag.

 • DAG 10: HEMÅT

  Efter frukost påbörjar vi nu vår hemresa fyllda av fina minnen och upplevelser. Vi gör stopp efter vägen för fika och lunch.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Västerås Bussterm hållpl I 05:00
Sala Resecentrum hållpl A 05:35
Avesta Busstation 06:10 19:40
Hedemora Gussarvsg 06:30
Säter Busstation 06:45 19:10
Gustafs Affär 06:55
Borlänge Resecentrum 07:05 18:50
Falun Resecentrum 07:25 18:30

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/7BussSommar på Nordkalotten 10 dagar820 895:-Boka
Resekalender
Kontakta oss
Tobbes Resor på Instagram