Skip to main content

Kryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagar

Välkommen till världsarvet

Höga Kusten tar andan ur sina besökare. De dramatiska klipporna som stupar rakt ner i havet är resultatet av världens största landhöjning, hela 800 meter sedan isen började smälta efter den senaste istiden. Och den fortgår än i dag. Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gate, och det mäktiga Skuleberget är några av de mest kända landmärkena. År 2000 upptogs Höga Kusten på Unesco:s världsarvslista, och har på senare år poppat upp som en av Sveriges främsta attraktioner. Och du som bara behöver kliva på Birka Gotland för att ta dig hit!

 • Tidtabell

 • Avgång från Stockholm kl 17.00, ankomst till Härnösand kl 09.30
 • Avgång från Härnösand kl 15.00. Vi åker på inomskärstur genom världsarvet Höga Kusten, som bl a tar oss förbi:
  • Sannasundet, förbi Lungö och Hemsön (ca 15.20)
  • Högakustenbron, 1867 meter lång (ca 15.50)
  • Storön
  • Fyren Högbonden, invigd 1909 (ca 17.00)
  • Ulvön, som främst är förknippad med surströmmingstillverkning (ca 17.40)
  • Mjältön – Sveriges högsta ö, 236 m ö h
  • Skuleskogens nationalpark
  • Trysundaön
  • Birka Gotland vänder mot Mariehamn ca kl 19.00
 • Ankomst i Mariehamn kl 07.30
 • Avgång från Mariehamn kl 08.30, ankomst till Stockholm kl 14.00

Njut av Norrlands smaker

På din långkryssning till Höga Kusten ingår en tre-rätters middag exkl dryck på utresan och temabuffé med inspiration från det norrländska köket på hemresan. Gå en runda, gå flera och fyll tallriken med läckra för-, varm- och efterrätter. Vin, öl, läsk och kaffe ingår i buffén.

 

Utflykter bokas på telefon hos Tobbes Resor telefon 0226-67130

Fritextsökning

Utflykter Härnösand

Upplevelser i Höga Kusten

Höga Kusten är utan tvekan en av norra Europas allra vackraste platser. Ta pulsen på sommarstaden Härnösand och njut av kustens magiska natur under någon av våra utflykter.

Från stad till bergstopp - Följ med på stadsvandring genom Norrlands bästa sommarstad, med anor ända från 1585. Längs promenaden berättar vår guide allt om Härnösands spännande historia, byggnaderna och människorna som levt och verkat här. Vi strosar genom den historiska stadsdelen Östanbäcken med alla vackra trähus och beundrar ståtliga Härnösands domkyrka med den 17 meter långa regnbågsmattan, en symbol för mångfald och allas lika värde (rullas ut fr o m 15/5, då vädret tillåter). Efter vandringen tar vi bussen till toppen av Vårdkasberget med milsvid utsikt över staden och havet.

Vi toppar utflykten med en matupplevelse på anrika St Petri Logens restaurang. Där bjuds vi på en buffé med smaker från Norrland och Höga Kusten.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).

Turen tar ca 3 tim 40 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 660:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Stadsvandring i Härnösand - Under den guidade promenaden får vi ta del av stadens historia och veta mer om byggnaderna och människorna som levt och verkat här genom tiderna.

Härnösand grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer, så historierna är många och fascinerande. Från stadens torg promenerar vi genom centrum och den välbevarade gamla stadsdelen Östanbäcken med vackra 1700- och 1800-talshus.

Vi hinner också med ett besök i Härnösands mäktiga vita domkyrka, en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader. Här får vi bland annat höra berättelsen om den 17 meter långa regnbågsmattan som pryder altargången (rullas ut fr o m 15/5, när vädret tillåter). En perfekt miniutflykt för dig som vill sträcka på benen i land efter kryssningen! Under den guidade promenaden går vi ca 1,5–2 kilometer med flera längre stopp.

Utflykten avslutas i centrum. Du kan promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).

Turen tar ca 1,5 tim. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Promenad eller med transferbussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 250:-/pers inkl transfer och guidad promenad. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Hemsö fästning - Låt våra duktiga guider ta dig med till kalla krigets dagar vid Hemsö fästning. I natursköna omgivningar, mitt i Ångermanälvens mynning, ligger det som en gång var kustartilleriets största anläggning. Tidigare var fästningen under många år klassad som topphemlig, men nu har du chansen att känna på hur det var att verka och leva där för de 340 värnpliktiga och officerare i anläggningen. En chans att på första parkett känna historien vingslag, men med en koppling till nutid.

Nere i berget får vi se hur man bodde och tillbringade sin fritid. Kök, verkstäder, sjukhus med operationssalar och stridsledningscentraler – allt finns samlat på en 25 500 kvm stor yta. Som ett helt litet samhälle nere i urberget!

Restaurangen bjuder inte bara på en underbar lunchbuffé som avslutas med kaffe och nyfriterade munkar, utan även svindlande vyer vid Storråbergets rand 145 meter över havet med Höga Kusten som bakgrund.

Har du sett tv-programmet Elitstyrkans hemligheter 2022? Då kommer du att känna igen dig – det var nämligen här på Hemsö fästning som rekryterna bodde under jorden och tävlade.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.

Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen, kort färjetur över till Hemsön. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 725:-/vuxen inkl buss, guidning och lunch (460:-/barn 3–12 år). Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Högakustenbron och lokala delikatesser - Följ med på en utflykt där du får uppleva allt från spektakulära broar till surströmmingtapas och historiska händelser. I fokus står så klart den mäktiga Högakustenbron, som med sina 180 meter ovan vattenytan är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Tycker du att den liknar Golden Gate-bron i San Fransisco? Det är ingen slump, när bron byggdes 1997 stod den amerikanska hängbron som förebild. Vi beundrar bron och den magnifika utsikten från Hotell Höga Kusten medan vi mumsar på en surströmmingstapas – ett perfekt tillfälle att testa den omdiskuterade delikatessen. Kanske blir du förvånad över hur gott det är!

Hotellet är välkänt för sitt goda kök . Till lunch serveras lokala läckerheter och till efterrätt bygdens stolthet – chokladdoppat tunnbröd. Här kan du också passa på att köpa souvenirer i form av lokalt hantverk och delikatesser.

Vi åker också över ännu en spektakulär bro – Sandöbron. När den första Sandöbron byggdes 1939 störtade gjutformen för spannet samman och 18 arbetare omkom. En tragisk olycka som enbart blev en notis i rikspressen eftersom andra världskriget bröt ut dagen därpå. Vid södra brofästet står monumentet från Ådalen 31, en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.

Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 815:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Västanåfallet med skogshuggarlunch - Upplev Höga Kustens magiska natur och det brusande Västanåfallet – ett av Sveriges högsta vattenfall. Vi besöker hantverksboden och serveras kolbullar med fläsk och kokkaffe, tillagat på traditionellt vis över öppen eld. Njut av Höga Kusten-tid – njutning och sinnesro i en omväxlande miljö du sent glömmer.

Bussfärden går från hamnen, genom det mysiga jord- och skogsbrukslandskapet, fram till Mjällåns vackra dalgång och Västanåfallet natur- och kulturcentrum. Anläggningen ligger i ett naturreservat med Sveriges näst högsta vattenfall, som imponerar med en fallhöjd på över 90 meter.   

I den gamla trösklogen finns i dag utställningar som sträcker sig över en 200 kvadratmeter stor yta. Här får du veta mer om bygdens första invånare och Västanå järnbruk, som låg på platsen under 1700- och 1800-talet. En del av utställningarna berättar om Viksjöskogarnas stora rovdjur: björn, varg, lo och järv.

Så klart passar vi även på att kika in i hantverksboden. Kanske hittar du någon fin souvenir att ta med hem bland lokalt tillverkade smycken, stickat och virkat, tenntrådsarmband, knivar, textil, näverslöjd, träprodukter, smide och keramik.

Till lunch serveras vi kolbullar och kokkaffe av Hembygdsföreningen. Kolbullar är en klassisk skogshuggarlunch, som var mycket vanlig förr och som gav energi till det tunga skogsarbetet. Nu är det din tur att njuta av anrättningen med stekt fläsk och lingonsylt. Allt tillagat över öppen eld.

På tillbakavägen åker vi genom Härnösand och upp till Vårdkasen, där vi gör ett kort fotostopp och insuper den fantastiska utsikten över staden.

Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 3,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut. 

Pris: 795:-/pers inkl buss, guidning och lunch (kolbullar med fläsk och kokkaffe). Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

High Coast Whisky - Efter ett kort fotostopp vid den mäktiga Högakustenbron är vi framme vid Ångermanälvens strand. Här ligger High Coast Whisky, ett destilleri mitt i Ådalens industrivarv.

Under en guidad tur får vi inblick i whiskyn och dess framgångsfaktorer: klimatet, älven, noggrannheten, råvarorna, faten och inte minst människorna. Vi får höra om destilleriets historia och även en och annan skröna från den gamla flottarepoken längs älven.

Ambitionen är hög – att skapa maltwhisky i världsklass, något som destilleriet redan fått kvitto på; 2023 vann man Maltwhisky-VM i klassen sherryfatslagring, plus en hel del andra tunga internationella utmärkelser.

Under rundturen, innan lunch i den vackra restaurangen, stannar vi till en stund bland tiotusentals fat i lagerhusen för att prova två sorter High Coast Whisky. Ingen plats låter oss uppleva mer av whiskyns själ än denna. Kanske lockar det till att köpa ett eget fat som kommer att lagras i den sköna miljön i mognad till färdig whisky.  Den som inte vill vänta, kan buteljera en egen flaska som sedan kan hämtas ut på närmaste Systembolag.

Vi åker tillbaka till hamnen via platsen för Ådalshändelserna 19314 då fem arbetare föll offer för militärens kulor i samband med en demonstration mot strejkbryteri.

Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 995:-/pers inkl buss, guidning, provsmakning och lunch. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Hernö Gin - Prova Hernö Gin på den plats i världen där det är som bäst: I destilleriet i Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Landsbygdsidyllen, dofterna samt det fina värdskapet är slående och fulländar upplevelsen av det ekologiska och hantverksmässigt tillverkade ginet som skapas med naturen i Höga Kusten som inspiration.

Under 2024 öppnas också Hernö Gin Hotell i Härnösand som kommer att bli ett destinationshotell i toppklass. Vi passerar bygget med bussen ut till Dala.

Ginprovningen sker alldeles intill de två handslagna kopparpannorna Marit och Yvonne och du får veta mer om gintillverkning i allmänhet samt om Hernö Gin i synnerhet. Under ledning av Hernö Gins välmeriterade provningsledare får du lära dig mer om vad som påverkar doften och smaken av det gin som varje år sedan 2015 blivit utsett till världens bästa gin. Grundaren Jon Hillgren är dessutom invald i Gin Hall of Fame som den tredje personen i världen.

Efter provningen har du möjlighet att köpa glas, bar-relaterade produkter, kläder och annat från Hernö Gin i gårdsbutiken som ligger intill destilleriet.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också välja att promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).

Turen tar ca 2,5 tim. Start kl 10.00 på alla avgångar med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 685:-/pers inkl buss, guidning och provning av fem olika sorters gin, med och utan tonic. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Ådalen 31 och Mannaminne - Vi tar oss först ut till Lunde och Sandöbron, där vi guidas genom Ådalshändelserna 1931, då fem arbetare sköts ihjäl av militären. Som en följd av skotten i Ådalen uppstod den så kallade svenska modellen. Bussen tar oss vidare till Mannaminne – ett unikt allkonstverk som knappt går att beskriva – det upplevs bäst på plats!

Mannaminne är konstnären Anders Åbergs livsverk. På området kan du beskåda hans vackra konst och utsmyckningar tillsammans med byggnader och insamlade föremål från hela världen. Här finns båtar, spårvagnar, flygplan, jordbruksredskap, ja till och med en mammut. Under sommarmånaderna blir området till en kokande gryta med olika kulturevenemang och tillfälliga utställningar.

Vi visas runt av kunniga guider med stort engagemang för platsen och äter sedan lunch med lokala smaker i värdshuset, som är ett konstverk i sig. Efteråt tar bussen oss vidare genom Nordingrås fantastiska landskap som inspirerat så många konstnärer genom åren, mest kända är kanske Helmer Osslund, Johan Lundgren och Thage Nordholm. Det var också hit Lars Lerin tog sina vänner i den uppskattade SVT-serien från 2022. 

Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 795:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Med linbana till Skulebergets topp - Var beredd på en dag med svindlande vyer och en rejäl dos av vackra naturlandskap. Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Här går världens högsta kustlinje hela 286 meter över havet. Landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar.

Framme vid Skuleberget tar vi linbana upp till toppen och njuter av den makalösa utsikten och god lunch bestående av en smörgås på hembakat bröd, med Vindelnrökt skinka, inklusive måltidsdryck och kaffe. Det avnjuts på platsen där SVT:s serie Vilda kockar spelats in.

Skuleberget är med sin dramatiska profil ett av Höga Kustens viktigaste landmärken, och ligger i området som är klassat som världsarv av Unesco sedan 2020. Det som en gång var små öar är i dag höga, skogsbeklädda berg. Under utflykten får du veta allt om landhöjningen och vad som har skapat Höga Kustens dramatiska landskap.

Vi rekommenderar bra skor samt vindtäta och lite varmare kläder för att linbaneturen och stunden på Skulebergets topp ska bli njutbar oavsett väder.

Om det finns risk för åska, eller vid väldigt kraftig vind, så kan linbanan inte köras. Vi får då beundra Skuleberget från bergsfoten och istället avnjuta lunchen på Friluftsbyn. Här hör vi historien om en av Sveriges snabbast växande friluftsdestinationer. Sedan åker vi upp på Utsikt Höga Kusten, ett annat utflyktsberg, dit vi tar oss hela vägen med bussen. Härifrån kan man vid klart väder skymta både Högakustenbron i söder och Skuleberget i norr. 

På vägen tillbaka till hamnen, oavsett väder, gör vi ett stopp vid det 100-åriga tunnbrödsbageriet Mjälloms tunnbröd, där vi har möjlighet att köpa tunnbröd av olika smaker och andra lokala delikatesser att ta med hem.

Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor samt vind- och vattentäta ytterplagg rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut. Rullstol eller permobil kan inte tas med i bussen. Rekommenderad åldersgräns för linbaneturen är minst 3 år. 

Utflykten är inte bokningsbar i maj.

Pris: 850:-/vuxen (635:-/barn 3–12 år) inkl buss, guidning, Skulebergets linbana t/r och matig lunchsmörgås. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Alla utflykter bokas hos Tobbes Resor på telefon 0226-671 30

Transfer Härnösand

Transferbussar går non-stop till Härnösand centrum och Vårdkasberget, kl 09.45–14.15. Sista påstigning från centrum Rådhustorget/Nybrogatan kl 14.15.

 • Djuphamnen
 • Rådhustorget/Nybrogatan 1
 • Vårdkasberget (hänförande utsikt)
 • Rådhustorget/Nybrogatan
 • Djuphamnen

Obs! Resenärer bör vara tillbaka på fartyget senast kl 14.30 (en halvtimme före avgång). 


Pris: 100:-/person för en dagsbiljett.

Du som har bokat en av våra utflykter är också välkommen att åka med transferbussarna utan kostnad. Visa din biljett för chauffören vid påstigning.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Härnösand, Resecentrum Hpl. VL 08:15 22:20
Mora Resecentrum 08:45 21:40
Vikarbyn Pizzera/Riksväg 70 09:15
Rättvik Järnvägsstation 09:30 20:55
Leksand Järnvägsstation 09:55 20:30
Insjön / Riksväg 70 10:05
Hudiksvall Resecentrum Hpl. VL 10:15
Djurås Hpl Station 10:20 19:55
Falun Resecentrum 11:00
Borlänge Resecentrum 11:25 18:55
Säter Lagmannen 11:50 18:35
Hedemora Hemköp/Gussarvsgatan 12:10 18:25
Norrköping, resescentrum 12:40 18:05
Gävle Central Hpl Y 12:45 18:15
Arboga Resecentrum 12:45 17:55
Avesta Busstation 13:25 17:20
Eskilstuna Busstation, kyrkogatan 20 13:35 17:20
Västerås Busstation Hpl I 13:45 16:55
Sala Resecentrum 14:05 16:45
Enköping pendlarparkeringen 14:15 16:25
Heby Station Läge A 14:25
Bålsta Talltorpsskolan Stockholmsvägen 14:40 16:00
Uppsala Hpl 14:45 16:15
Viking LIne Hpl 15 16:00 15:00

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/5BussKryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagarMer än 82 705:-Boka
11/6BussKryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagarMer än 83 355:-Boka
18/6BussKryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagarMer än 83 565:-Boka
1/9BussKryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagarMer än 82 705:-Boka
15/9BussKryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagarMer än 82 705:-Boka
29/9BussKryssning till Höga Kusten med Birka Gotland 3 dagarMer än 82 705:-Boka
Kontakta oss
Tobbes Resor på Instagram