Skip to main content

Konstresa till Värmland

I vackra Värmland upplever vi skön natur, kultur och konst. Vi ser Lars Lerins akvareller på Sandgrund, samtidskonst på Deje gamla kraftstation och Rackstadkolonins nationalromantiska målningar. Dessutom besöker vi Selma Lagerlöfs Mårbacka och Klässbols Linneväveri som drivs av fjärde generationen i familjen Johansson.

Fritextsökning

Dagsprogram

  • DAG 1: MOT KARLSTAD

    Vi startar vår resa mot Karlstad. Efter gemensam lunch besöker vi Sandgrund, som sedan 2012 är Lars Lerins egen konsthall. Under en guidad rundtur i de öppna och ljusa lokalerna får vi en inblick i Lerins konst. Han anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och på Sandgrund finns hans permanenta utställning. Lars Lerin har medverkat både i Sommar och Vinter i P1 och i SVT-serierna Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar. Han har dessutom gett ut en lång rad böcker. Efter besöket checkar vi in för två nätter på hotell Scandic Karlstad City. Här äter vi även gemensam middag.

  • DAG 2: KARLSTAD

    Vi äter frukost på vårt hotell innan vi beger oss till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Här bodde hon som barn, och efter sina litterära framgångar kunde hon köpa tillbaka gården som hade gått ur släktens ägo. Idag är Mårbacka en minnesgård och öppen för allmänheten, enligt Selma Lagerlöfs testamente. Vi lär under en guidad visning känna både personen och författaren Selma Lagerlöf och får se hennes hem som står likadant nu som när hon levde. På eftermiddagen fortsätter vi till Gamla kraftstationen i Deje, belägen vid Klarälvens strand. I denna industrilokal från tidigt 1900-tal har man skapat en unik konsthall för samtidskonst, samtidigt som den historiska interiören finns bevarad. Under säsongen visas många fängslande utställningar av såväl etablerade konstnärer som nya talanger. Här finns också en liten butik med konst- och mathantverk. Tillbaka i Karlstad serveras vi middag på hotellet.

  • DAG 3: HEMÅT

    Efter frukost och utcheckning åker vi norrut mot Arvika för ett besök på det naturskönt belägna Rackstadmuseet. Detta konstmuseum öppnades 1993 i anslutning till den berömde konstnären Christian Erikssons bostad och ateljé Oppstuhage från slutet av 1800-talet. I denna trakt verkade en grupp konstnärer runt sekelskiftet 1900, den så kallade Rackstadkolonin, och i museets samlingar finns konst och konsthantverk som har anknytning till dem. Utöver de fasta samlingarna visas även temporära utställningar. Vi åker sedan vidare mot den lilla orten Klässbol vid sjön Glafsfjorden. Efter ett stopp för lunch på Gate Gästgiveri besöker vi familjeägda Klässbols Linneväveri, som startades 1920 och är kunglig hovleverantör. I väveriet får vi beskåda tillverkningen av linneprodukter på nära håll, och sedan kan vi utforska butikens fina sortiment av genuint svenskt linnehantverk. Från Klässbol återvänder vi hemåt.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Falun Resecentrum 06:30
Borlänge Resecentrum 06:55 19:55
Säter Busstation 07:10 19:45
Hedemora Gussarvsgatan / Hemköp 07:25 19:30
Avesta Busstation 07:45 18:15
Sala Resecentrum 08:20 18:40
Västerås Bussterminal 09:00 18:00

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/5BussKonstresa till Värmland 3 dagar24 895:-Boka
Resekalender
Kontakta oss
Tobbes Resor på Instagram