Skip to main content

Bottenviken med Tornedalens mäktiga vyer 6 dagar

På denna resa följer vi Bottenviken längs både den svenska och finska sidan. En heldag i Torndalen bjuder på vackra vyer och spännande historia på båda sidor gränsen, och i Neristan förundras vi över alla de vackra trähusen och de pittoreka innergårdarna.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 : NORRUT

  Färden går norrut, målet för resans första dag är Örnsköldsvik. PÅ vägen passerar vi Sundsvall och världsarvet Höga Kusten med sina höga klippor som stupar rakt ner i havet. Väl framme på hotellet i Örnsköldsvik får vi våra rum och sedan avslutar vi med en gemensam middag på hotellet.

 • DAG 2: MOT HAPARANDA

  Efter frukost fortsätter vi norrut genom ödslig fast fascinerande natur. I Luleå gör vi ett besök i Gammelstad Kyrkstad där vi möts av en medeltida stenkyrka och hundratals röda små kyrkstugor i omgivningen. Färden går vidare längs Bottenvikens strand där mäktiga älvar mynnar ut. Via Kalix kommer vi fram till dagens slutmål Haparanda där vi ska stanna i två nätter. Efter incheckning väntar en gemensam middag.

 • DAG 3: TORNEDALEN

  Efter en god frukost ska vi tillsammans med lokalguide få en heldag i Tornedalen. Det blir en resa genom tiden i den vackra älvdalen där gränsen mellan Sverige och Finland går mitt i älven. På båda sidor av gränsen får vi ta del av den tornedalska kulturen, urgamla sätt att fiska, uppleva kulturhistoriska miljöer och andra spännande stopp under dagen. Från Luppioberget blickar vi ut över älvdalens vackraste naturvyer. Under dagen intas lunch på lämpligt ställe och åter på hotellet dukas det upp en middag på kvällen.

 • DAG 4: KOKKOLA ELLER KARLEBY

  Dagen börjar med tidig frukost och sedan avresa mot finska Kokkola eller Karleby som staden heter på svenska. Lunchen serveras på anrika Kronofogdegården som byggdes i slutet av 1700-talet. Under Kronofogdegården finns en valvkällare och enligt hörsägen fanns det förr i tiden en lönngång genom vilken det smugglades varor förbi tullarna. Vår lokalguide möter upp för en intressant stadsvandring. I centrum av Karlebys gamla stad ligger den färgglada pärlan Neristan med hundratals trähus och innergårdar. Efter incheckning på vårt hotell väntar middag på restaurangen Mustakari som ligger ute i havsbandet och bjuder på en fantastisk utsikt över skärgården.

 • DAG 5: ÅBO

  Vi packar våra väskor och efter frukost färdas vi genom Fänrik Ståls rike. Den som kan sin Runeberg minns nog Sven Dufva, Döbeln vid Jutas och Lotta Svärd. Längs havskanten åker vi längs sju broarsväg och framme i Kristinestad stannar vi till för lunch på egen hand. Vi får också tid att promenera runt lite i staden vars arkitektur för oss tillbaka till 1800-talets början. Finlands äldsta stad, Åbo är vår slutdestination för dagen. Både slottet och nationalhelgedomen Åbo domkyrka är väl värt ett besök. På kvällen avgår Viking Lines Grace mot Stockholm. För Er som vill kan Ni boka till en Buffé på utresan mot ett tillägg. För den som vill och finns sen tid att ta del av nöjesutbudet och besöka taxfreebutiken ombord.

 • DAG 6: HEMÅT

  Efter tidig frukost ankommer vi så till Stockholm. Nu återstår bara hemresan mot Västmanland och Dalarna och förhoppningsvis många fina resminnen i bagaget.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Västerås Bussterm hållpl I 06:05 08:35
Sala Resecentrum hållpl A 06:40
Avesta Busstation 07:15 09:30
Hedemora Gussarvsg 07:35
Säter Busstation 07:50 10:00
Gustafs Affär 08:00
Borlänge Resecentrum 08:10 10:20
Falun Resecentrum 08:30 10:50

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
2/7BussBottenviken med Torndedalens mäktiga vyer 6 dagarMer än 810 995:-Boka
Resekalender
Kontakta oss
Tobbes Resor på Instagram