Skip to main content

Hälsingland vilt & vackert 4 dagar

I Hälsingland finns en ständig närhet till de det vilda. Det är Sveriges skogstätaste landskap och i de djupa skogarna lever alla de stora svenska rovdjuren, björn, lodjur, varg och järv. Blånande berg, böljande dalgångar och forsande vatten blandas med musik och dolkdans i skön harmoni.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1: WIJ TRÄDGÅRDAR

  Vi startar på vår resa mot Ockelbo och en av Sveriges vackraste trädgårdar, nämligen Wij Trädgård. Här börjar vi besöket med lunch på egen hand innan det är dax att möta upp vår guide för en visning av trädgården. Här varvas odling med konst och hantverk. Området är fyllt med upplevelser för alla sinnen och i ständig utveckling. Det är inte svart att bli fylld av inspiration till egna trädgårdsdrömmar. Efter besöket åker vi vidare mot Bollnäs och vårt hotell. Vi bor på Scandic Bollnäs och här bor vi under vår vistelse på resan. Vi äter en gemensam middag på kvällen på hotellet.

 • DAG 2: LJUSDAL

  Efter en god frukost intar vi våra platser i bussen, vi färdas genom det vilda landskapet och vid Ljusnans norra del ligger den levande hälsingegården Engbergs i Stavsäter. Vi får en guidad rundtur, och eftersom gården har ett eget tunnbrödsbageri så är förmiddagsfika med tunnbrödsrulle självskrivet. Vi fortsätter till Ljusdals fornminnes-och hembygdsgård. Med vacker utsikt över Ljusnan finns här ett 20-tal vackra byggnader som är insamlade från olika delar av socknen. I denna fantastiska miljö finns möjlighet till lunch. Nästa besök idag blir på världsarvsgården Bommars i Letsbo. I husen finns originalinredning från mitten av 1800-talet och rummen är dekorerade med marmorerings-och ådringsmålningar. Ägarna av gården visar oss runt och berättar om gården, världsarvet och om livsöden som hänt här. Vi återvänder till hotellet där en god middag väntar på oss.

 • DAG 3: JÄRVSÖ

  När vi intagit en stärkande frukost åker vi i dag mot Järvsö. Uppe i de skogsklädda bergen utanför Järvsö besöker vi den välkända fäboden Harsen. Här ligger Bergsman skojegård som i fyra byggnader visar upp föremål och historia om äldre tiders fäbodbruk. Vi fortsätter in till Järvsö och Stenegård, ett av Hälsinglands främsta besöksmål. Här samsas hantverkstraditioner, byggnadsvård och Världsarvscentrum med samtida konst, musik och hantverk. I östra flygeln ligger Lill-Babs museum. På gårdsrestaurangen kan de som är hungrig få sig lite lunch. På Kyrkön i Ljusnan ligger Järvsö kyrka som anses vara Sveriges största landsortskyrka. Vi kör upp på Öjeberget varifrån vi har en vidunderlig utsikt och den vackra Hälsingebygden. Tillbaka på hotellet samlas vi gör en gemensam middag på hotellet.

 • DAG 4: VÄXBO LIN

  Vi börjar dagen med en frukost innan det är dax bege sig av från hotellet. Strax utanför Bollnäs ligger Växbo, ett fantastiskt kulturområde och vårt lands bästa bevarade miljöer från linberedningens glansdagar. Vi får en guidad visning av linnefabriken och får se hur produktionen går till idag, från lingarn till glänsande inne. Vi gör också ett besök i Trolldalen där Växboån slingrar sig fram i dalgången. Under århundraden har ån gett kraft till olika vattendrivna verk och en unik samling byggnader vittnar om linets väg i dalen fram till för cirka 100 år sedan. Med utsikt över kvarndammen finns möjlighet till lunch på Växbo krog innan det är dags att lämna Hälsingland och styra bussen mot hemorten.