Våra nyttiga restips

När man är ute och reser är det en hel del som man måste tänka på. För att våra resenärer ska få ut det mesta av resan och känna sig trygga har vi tagit fram ett antal nyttiga restips.

Tips 1

Ha alltid ett ICE-nummer i din mobil-telefons kontaktbok. ICE står för In Case of Emergency (Vid nödfall) och är allmänt känt bland räddningspersonal över hela världen. Det är ett smart och enkelt system som snabbt kan ge viktiga besked vid en olycka eller ett sjukdomsfall.

Gör så här: Välj ett telefonnummer till en nära anhörig och spara det under namnet ICE bland dina kontakter i mobiltelefonen. Glöm inte att också informera den anhörige att du valt denne som din kontakt. Vidarebefordrar gärna detta till dina vänner och bekanta, så att fler får vetskap om ICE.

Tips 2

Innan avresa till utlandet vare sig det är med Tobbes Resor eller om du reser på egen hand:

  • Skaffa ett giltigt europeiskt sjukresekort från Försäkringskassan. Sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020. Kostar som ett vanligt sms. Eller ring Försäkringskassans servicetelefon 020-524 524, eller beställ via försäkringskassans hemsida.
     
  • Kontrollera vad hemförsäkringen täcker om du skulle bli skadad. Teckna eventuellt en extra reseförsäkring.
     
  • Ta reda på larmnummer i landet du ska till och skriv ner viktiga telefonnummer, som det till svenska ambassaden eller konsulatet.

Tips 3

Resa med läkemedel
Om du behöver ta med medicin när du reser utomlands är det bäst att ta med dig den i originalförpackning. Annars kan tullen bli misstänksam. Originalförpackningen kan också vara bra att ha för att visa upp för doktorn, om du blir sjuk och behöver mer läkemedel utomlands.

Intyg
Apoteket kan utfärda Schengenintyg om du behöver ta med dig ett narkotikaklassat läkemedel vid resa till ett annat Schengenland. Om du behöver ett intyg när du ska resa till ett land utanför Schengenområdet och/eller för ett icke narkotikaklassat läkemedel ska du vända dig till din läkare, Apoteket kan inte utfärda sådana intyg.

Säg till om märkning på apoteket
Särskilda regler kan gälla för att ta med mediciner i handbagaget på flyget. Mängden vätska som du får ta med dig är till exempel begränsad. Om du har flytande läkemedel som du behöver på resan och vill att varje förpackning ska vara märkt så kan du säga till när du hämtar ut det på apoteket. Då kan apoteket sätta på en apoteksetikett i samband med färdigställandet av dina läkemedel. Har du däremot redan fått dina läkemedel och tagit hem dem så kan de inte sätta dit etiketter i efterhand.

Källa: Apoteket